Logoul centrului militar

Logoul centrului militar

miercuri, 29 martie 2023

Normele juridice privind drepturile și obligațiunile recruților

Tinerii care sunt luați la evidența militară precum și părinții acestora ar fi bine să cunoască cadrul normativ privind drepturile și obligațiunile recruților, precum și responsabilitatea acestora pentru nerespectarea legislației în vigoare.

Care este procedura de evidenţă militară a recruţilor?

Cetăţenilor luaţi în evidenţa militară li se înmînează adeverinţa de recrutare şi li se explică drepturile şi obligaţiile, regulile de evidenţă militară şi de îndeplinire a serviciului militar. Tinerii care în anul curent ating vîrsta de 16 ani sînt obligaţi să se prezinte, în termenele stabilite, la centrul militar pentru a fi luaţi în evidenţa militară. Pentru a fi luat în evidenţa militară tînărul trece o procedură anumită şi anume: comisia medico-militară şi comisia de recrutare încorporare.

Cu ce se ocupă comisia de recrutare-încorporare?

Organizează şi efectuează examenul medical, testarea psihologică şi selectarea profesională a cetăţenilor în vederea determinării gradului aptitudinii lor pentru serviciul militar şi repartizării preliminare pe genuri de arme şi componente ale Forţelor Armate. Adoptă  hotărîrea  privind luarea cetăţeanului în evidenţa militară.

 Cine nu este luat în evidenţă?

Nu sînt luaţi în evidenţa militară cetăţenii care sînt recunoscuţi de către comisia medico-militară inapţii cu excludere din evidenţa militară (din motive de sănătate). 

Pînă cînd se află recrutul la evidenţă?

Recruţii se află în evidenţa militară pînă la încorporarea în serviciul militar sau în serviciul civil, ori pînă la trecerea în rezerva Forţelor Armate.

 Atenţie! Cetăţenii care sunt chemaţi la centrul militar, indiferent de cauză, primesc „ordin de chemare”. În cazul în care nu a-ţi primit acest „ordin”, din careva motive şi nu aveţi drept la amînare, sunteţi obligat să vă prezentaţi în termene restrînse la centrul militar pentru a clarifica situaţia Dvs militară.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu