Logoul centrului militar

Logoul centrului militar

duminică, 29 ianuarie 2023

HOTĂRÂREA GUVERNULUI Nr. 412/2019 cu privire la legitimațiile veteranilor serviciului militar

 Republica Moldova

GUVERNUL

HOTĂRÂRE Nr. 412
din 21-08-2019

cu privire la legitimațiile veteranilor serviciului militar

Publicat : 02-09-2019 în Monitorul Oficial Nr. 273 art. 585

În temeiul art. 5 și 10 din Legea nr. 190/2003 cu privire la veterani (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 84-86, art. 392), cu modificările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:

1. Se aprobă:

1) Regulamentul cu privire la modul de atribuire a statutului de veteran al serviciului militar și de eliberare a legitimațiilor de veteran al serviciului militar, conform anexei nr. 1;

2) Modelul legitimației de veteran al serviciului militar, conform anexei nr. 2.

2. Instituția publică „Agenția Servicii Publice” va asigura confecţionarea legitimaţiilor de veteran al serviciului militar.

3. Ministerul Apărării va asigura:

1) controlul asupra corectitudinii eliberării, schimbului, evidenţei şi păstrării legitimaţiilor de veteran al serviciului militar;

2) achitarea serviciilor de confecţionare a legitimaţiilor de veteran al serviciului militar din contul bugetului de stat, în limitele mijloacelor financiare alocate în acest sens.

4. Marele Stat Major al Armatei Naţionale va asigura evidenţa, păstrarea şi înmînarea legitimaţiilor de veteran al serviciului militar în modul stabilit de ministrul apărării.

 

PRIM-MINISTRU                                                                         Maia SANDU

 

Contrasemnează:

Viceprim-ministru,

ministrul afacerilor interne                                                         Andrei Năstase

Ministrul apărării                                                                          Pavel Voicu

Ministrul finanţelor                                                                      Natalia Gavrilița

 

Nr. 412. Chișinău, 21 august 2019.

 

Anexa nr. 1

la Hotărîrea Guvernului nr. 412/2019

 

REGULAMENT

cu privire la modul de atribuire a statutului de veteran al serviciului militar

și de eliberare a legitimațiilor de veteran al serviciului militar

 

Capitolul I

DISPOZIŢII GENERALE

1. Regulamentul cu privire la modul de atribuire a statutului de veteran al serviciului militar și de eliberare a legitimațiilor de veteran al serviciului militar (în continuare – Regulament) stabilește modul de atribuire a statutului de veteran al serviciului militar, precum și condiţiile de eliberare, înmînare, evidență, păstrare, retragere și nimicire a legitimaţiilor de veteran al serviciului militar.

2. Legitimaţia de veteran al serviciului militar (în continuare – legitimație) este documentul care confirmă statutul juridic al veteranului serviciului militar și drepturile acestuia acordate în conformitate cu legislația.

Legitimația reprezintă o cartelă laminată bilateral, cu dimensiunile de 54,0 mm x 85,6 mm, imprimată color.

3. Legitimaţia conţine următoarele elemente şi informaţii:

1) pe recto:

a) în partea superioară:

- imaginea Drapelului de Stat;

- inscripția „MINISTERUL APĂRĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA”;

- imaginea Drapelului Armatei Naționale;

b) în partea de mijloc:

- fotografia titularului;

- inscripția „LEGITIMAȚIE”;

- numărul documentului;

- numele titularului;

- prenumele titularului;

- data nașterii titularului;

- numărul de identificare de stat al titularului;

- elementul de protecție – ștanțare la cald cu folie aurie „Stema de Stat a Republicii Moldova”;

c) în partea inferioară:

- inscripția „VETERAN AL SERVICIULUI MILITAR”;

2) pe verso:

a) în partea de mijloc:

- textul „Titularul legitimației deține statutul de veteran al serviciului militar și beneficiază de dreptul la protecția socială stabilită de legislație.”;

b) în partea inferioară:

- data eliberării;

- textul „Valabilă pe termen nelimitat”.

4. Termenul de valabilitate al legitimaţiei este nelimitat.

Capitolul II

ATRIBUIREA STATUTULUI DE VETERAN

AL SERVICIULUI MILITAR

5. Statutul de veteran al serviciului militar se atribuie cetățenilor Republicii Moldova care fac parte din următoarele categorii:

1) militari ai Forţelor Armate ale Republicii Moldova şi ai Forţelor Armate ale fostei URSS, inclusiv cei trecuţi în rezervă sau în retragere, care au fost decoraţi cu ordine şi medalii ori care s-au învrednicit de titluri onorifice ale Republicii Moldova sau ale fostei URSS ori de distincţii departamentale şi care au dreptul la pensie pentru vechime în serviciu sau pentru limită de vîrstă;

2) militari ai Forţelor Armate ale Republicii Moldova şi ai Forţelor Armate ale fostei URSS care, conform legislaţiei, au fost încadrați în grad de dizabilitate în urma traumei, schilodirii, rănirii, contuziei, intoxicării sau a unei maladii contractate în timpul îndeplinirii serviciului militar.

6. În sensul prezentului Regulament, militari ai Forțelor Armate se consideră:

1) militarii care au îndeplinit sau îndeplinesc serviciul militar prin contract în Armata Națională;

2) militarii care au îndeplinit sau îndeplinesc serviciul militar prin contract în Inspectoratul General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne (Trupele de Carabinieri);

3) militarii care au îndeplinit serviciul militar prin contract în Serviciul Grăniceri (Trupele de Grăniceri) pînă la data de 1 iulie 2012;

4) militarii care au îndeplinit anterior serviciul militar în fosta URSS, iar actualmente se află în rezervă (în retragere).

7. Statutul de veteran al serviciului militar se conferă persoanelor care întrunesc condițiile stabilite în Legea nr. 190/2003 cu privire la veterani, la data eliberării legitimaţiei de veteran al serviciului militar.

8. Statutul de veteran al serviciului militar nu se conferă persoanelor cărora, în modul stabilit de legislație, le-au fost retrase distincțiile de stat și/sau distincțiile departamentale.

Capitolul III

MODUL DE ELIBERARE, ÎNMÎNARE, EVIDENȚĂ,

PĂSTRARE ȘI NIMICIRE A LEGITIMAȚIILOR

9. Confecționarea legitimațiilor se asigură de către Instituția publică „Agenția Servicii Publice”, în baza contractului încheiat cu Ministerul Apărării.

10. Pentru eliberarea legitimației, solicitantul depune o cerere pe adresa organului administrativ-militar teritorial în a cărui evidență se află.

La cerere se anexează copia buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova și documentele justificative (copia legitimației de pensionar, extras din ordinul de eliberare din serviciul militar, certificat de încadrare în grad de dizabilitate, copiile brevetelor/legitimațiilor privind decorarea cu distincții de stat/departamentale etc.), în modul stabilit de Ministerul Apărării.

Cererea și documentele anexate se expediază pe adresa organului administrativ-militar central pentru examinarea acestora și adoptarea unei decizii.

11. În baza listelor prezentate de organele administrativ-militare teritoriale, subdiviziunea specializată din cadrul organului administrativ-militar central întocmește și expediază pe adresa Instituției publice „Agenția Servicii Publice” cererea-comandă pentru eliberarea legitimațiilor.

Legitimațiile confecționate sînt ridicate de la Instituția publică „Agenția Servicii Publice” de către reprezentantul organului administrativ-militar central și, ulterior, sînt remise organelor administrativ-militare teritoriale pentru efectuarea înscrierilor necesare în registrele de evidență.

12. Evidenţa legitimaţiilor se ţine de către organele administrativ-militare teritoriale în registre speciale, numerotate și sigilate, în corespundere cu prevederile actelor normative în domeniu.

13. Înscrierile în registrele de evidenţă se efectuează de către specialiştii responsabili de eliberarea şi înmînarea legitimaţiilor, indicîndu-se (fără abrevieri) numele, prenumele, patronimicul, adresa de domiciliu, seria şi numărul buletinului de identitate al titularului, numărul legitimaţiei, data eliberării, numele persoanei care a înmînat legitimația şi semnătura titularului.

14. Pînă la înmînare legitimațiile se păstrează în seifuri sau dulapuri metalice amenajate special, conform cerințelor de păstrare a blanchetelor de evidență strictă.

15. Organizarea şi desfăşurarea procedurii de înmînare a legitimațiilor în teritoriu se pune în sarcina organelor administrativ-militare teritoriale, în coordonare cu organul administrativ-militar central.

Înmînarea legitimațiilor se realizează, de regulă, în cadrul unei ceremonii mediatizate. Legitimația se înmînează nemijlocit titularului acesteia.

În cazul în care persoana nu poate să asiste la ceremonia de înmînare a legitimațiilor din motive de boală sau dizabilitate, înmînarea legitimației va fi organizată la domiciliu sau în instituţia curativă în care se află persoana respectivă.

16. Informația prezentată pentru eliberarea legitimațiilor conține date cu caracter personal, iar prelucrarea acestora se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr. 133/2011 privind protecţia datelor cu caracter personal.

17. În cazul pierderii, sustragerii sau deteriorării legitimației, titularul acesteia informează imediat, în scris, despre aceasta organul administrativ-militar teritorial în a cărui evidență se află. Organul administrativ-militar teritorial, la rîndul său, raportează cazul respectiv, în scris, organului administrativ-militar central.

18. Titularul legitimației asigură publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a avizului privind anularea legitimației pierdute, sustrase sau deteriorate, prezentînd pe adresa organului administrativ-militar central confirmarea privind publicarea avizului.

19. Eliberarea altei legitimații în schimbul celei pierdute, sustrase sau deteriorate se efectuează după publicarea avizului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în decurs de cel mult 3 luni de la data constatării cazului respectiv.

20. În cazul în care legitimația pierdută sau sustrasă este depistată după eliberarea unei legitimații noi, actul identificat este considerat nevalabil și urmează a fi transmis pe adresa organului administrativ-militar central pentru nimicire.

Capitolul IV

OBLIGAȚIILE TITULARULUI LEGITIMAȚIEI

21. Titularii legitimațiilor vor utiliza legitimațiile doar în scopul confirmării statutului de veteran al serviciului militar, a drepturilor și garanțiilor de protecție socială, în corespundere cu prevederile legislației.

22. Utilizarea ilegală a legitimației atrage răspunderea stabilită de legislație.

23. Titularul legitimației este obligat să asigure integritatea și păstrarea acesteia, să întreprindă măsuri de precauție în scopul evitării pierderii, sustragerii sau deteriorării acesteia.

24. Se interzice de a transmite legitimația unei alte persoane, cu excepția celei desemnate de a asigura, în ordinea stabilită, ridicarea, retragerea sau schimbul acesteia.

 

Anexa nr. 2

la Hotărîrea Guvernului nr. 412/2019

 

MODELUL

legitimației de veteran al serviciului militar

 

Recto

 


Verso

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu