Logoul centrului militar

Logoul centrului militar

marți, 23 mai 2023

DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE RECRUȚILOR

         Cine sunt recruţii?

Recruţii sunt cetăţenii aflaţi în evidenţa militară pînă la încorporarea lor în serviciul militar ori în cel civil sau pînă la trecerea lor în rezervă. Astfel, cetăţenii Republicii Moldova, care au împlinit vîrsta de 16 ani sau o împlinesc în anul cînd are loc campania de recrutare a tinerilor din anul lui de naştere, sunt luaţi în evidenţa militară.



Care sunt drepturile recurţilor?


Dreptul la îndeplinirea serviciului militar în una din formele acestuia;

Fiecare cetăţean care a atins vîrsta de 18 ani are dreptul de a se încadra în serviciul militar prin contract, în termen, pe un termen redus, sau pentru a pleda pentru altă formă de instruire militară;


Dreptul de a candida la instituţia de învăţămînt militar

Începînd cu vîrsta de 17 ani, recrutul poate depune dosarul său la Centrul militar pentru a fi inclus în lista candidaţilor la studii militare şi a candida pentru acestea


Dreptul de a trece pregătirea militară la catedrele militare

Studenţii instituţiilor de învăţămînt superior au dreptul să se înscrie la cursurile de instruire militară la Catedrele militare ale instituţiilor superioare de învăţămînt şi după absolvirea ei să beneficieze de livret militar;


Dreptul la examinarea medico-militară gratuită

Tinerii, chemaţi la comisiile medico-militare au dreptul să fie examinaţi medical gratuit în limita alocaţiilor bugetului prevăzut pentru aceasta;


Dreptul la asistenţă medicală, medicamente şi întreţinere gratuită

Recruţii internaţi în instituţiile medicale pentru stabilirea situaţiei medico-militare sau tratament au dreptul la medicamente şi întreţinere gratuită. Pe perioada de însănătoşire, toate cheltuielile sunt acoperite din bugetul administraţiilor publice;


Dreptul la calificarea obţinută  în baza actelor de atestare,  eliberate de unităţile militare

Cetăţenii pregătiţi în perioada îndeplinirii serviciului militar în termen pentru anumite specialităţi echivalente celor civile au dreptul de a le fi păstrată calificarea obţinută


Dreptul la concediu plătit de cel mult 3 zile

Tinerii recruţi salariaţi, chemaţi la centrele militare pentru clarificarea situaţiei militare au dreptul la un concediu plătit din contul angajatorului de cel mult 3 zile.


Dreptul la păstrarea locului de muncă

Recruţilor salariaţi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen sau al celui cu termen redus ori pentru executarea serviciului civil, precum şi salariaţilor concentraţi, li se păstrează locul de muncă în condiţiile prevăzute de lege.

Dacă, îndeplinirea serviciului militar în termen contravine convingerilor sale religioase, pacifiste, etice, morale, umanitare şi în alte cazuri similare, recrutul poate solicita îndeplinirea serviciului civil.


Dreptul la transport

În cazul luării în evidenţa militară, al încorporării în serviciul militar în termen sau cu termen redus ori în serviciul civil, al chemării recruţilor la centrele militare pentru clarificarea situaţiei militare, cetăţenilor li se dispune transport asigurat din contul bugetului local.


Dreptul la amînarea sau scutirea de la încorporare

Comisiile de recrutare-încorporare acordă amînarea încorporării recruţilor din motive familiale, de sănătate, în legătură cu necesitatea continuării studiilor, desfăşurării activităţii de deputat în Parlament sau de consilier al autorităţii publice locale, inclusiv cetăţenilor aflaţi sub urmărire penală ori a căror cauză se examinează de instanţa judecătorească pînă la încetarea urmăririi penale sau pînă la  rămînerea definitivă a hotărîrii instanţei de judecată.

 Este scutit de serviciul militar în termen cetăţeanul care:

a fost recunoscut, conform stării de sănătate, inapt pentru serviciul militar pe timp de pace;

a absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară;

este eliberat de la îndeplinirea serviciul militar din motive de conştiinţă;

şi-a pierdut tatăl (mama), fratele (sora) care au decedat in timpul îndeplinirii serviciului militar. Recrutul poate să nu se folosească de acest drept;

are antecedente penale nestinse sau nu a fost reabilitat, în modul stabilit de lege.


Dreptul de a contesta deciziile autorităţilor abilitate

Deciziile comisiilor de recrutare-încorporare, comisiilor medico-militare sau funcţionarilor din cadrul organelor administrativ-militare, pot fi contestate în ordinea stabilită

 

Care sunt obligaţiunile recruţilor?


Obligaţia de a îndeplini serviciul militar

Fiecare cetăţean al R.Molodva are datoria sfîntă de a apăra ţara. Această obligaţia morală se realizează prin îndeplinirea serviciului obligatoriu militar în una din formele sale.


Obligaţia de a fi prezent la comisiile medico-militare şi la Centrele Militare

În anul în care tinerii vor împlini vîrsta de 16 ani, ei sunt luaţi în evidenţa militară la primăria (pretura de sector), după care sunt chemaţi la comisiile medico-militare pentru examinarea stării de sănătate; Prezenţa la comisiile respective este obligatorie. Primarul (pretorul) şi poliţistul de sector asigură prezenţa tinerilor la centrele militare. Centrul militar poate invita persoana inclusiv pentru clarificarea situaţiei militare, unde prezenţa la fel este obligatorie.


Obligaţia de a informa autorităţile despre schimbarea locului de domiciliu.

În caz că în perioada de încorporare, tînărul recrut şi-a schimbat domiciliul el este obligat să înştiinţeze primăria (pretura de sector) sau centrul militar despre acest fapt. Aceasta se face pentru ca autorităţile să cunoască noul loc de aflare al recrutului. Această obligaţie se răsfrînge şi atunci cînd recrutul doreşte să plece peste hotarele ţării pe un termen de peste 30 zile. Această obligaţie se răsfrînge şi în situaţiile de modificare a locului de muncă sau de studii, a stării de sănătate sau stării civile, inclusiv schimbarea numelui de familie.  


Obligaţia de a asista cursurile de instruire militară

Dacă a fost luată decizia privind instruirea tînărului recrut la un centru de instruire, acesta este obligat să-l frecventeze.


Obligaţia de spitalizare şi tratament

Dacă, de către comisiile medico-militare a fost luat decizia privind trimiterea tînărului recrut la tratamentul specializat sau examinare medicală în staţionar, acesta este obligat să urmeze instrucţiunilor. După finisarea cursului de tratament, recrutul este obligat în termen de 3 zile să informeze organul administrativ-militar, despre finalizarea acestora.  

 

Care sunt sancţiunile pentru eschivarea
de la serviciul militar?

 Codul Penal

Articolul 64. Amenda

(1) Amenda este o sancţiune pecuniară ce se aplică de instanţa de judecată în cazurile şi în limitele prevăzute de prezentul cod.

(2) Amenda se stabileşte în unităţi convenţionale. Unitatea convenţională de amendă este egală cu 50 de lei.

 Codul Contravenţional:

Articolul 366. Neîndeplinirea îndatoririlor privind evidenţa militară

(1) Neprezentarea persoanei care se află la evidenţă sau care este obligată să se afle la evidenţă militară, la citarea centrelor militare, fără motive întemeiate sau plecarea ei în o altă localitate pentru domiciliere ori şedere temporară, sau plecarea în străinătate pe un termen ce depăşeşte 30 de zile fără a se scoate de la evidenţă, sau sosirea dintr-o altă localitate unde domiciliază temporar fără a se pune la evidenţă militară, precum şi comunicarea tardivă organului de evidenţă militară a datelor despre schimbarea stării familiale, a domiciliului, a locului de studii, de muncă sau schimbarea funcţiei, pentru o perioadă ce depăşeşte 30 de zile, /se sancționează cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale. (600-1500 lei)

(2) Neprezentarea de către persoanele cu funcţii de răspundere ale autorităţilor publice, instituţiilor publice, agenţilor economici, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, centrelor militare, în modul stabilit de legislaţie, a datelor privind evidenţa militară şi a modificărilor survenite la acestea cu privire la recruţi, militari şi rezervişti / se sancționează cu amendă de la 42 la 90 de unități convenționale.(2100-4500 lei).  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu