Logoul centrului militar

Logoul centrului militar

joi, 14 decembrie 2023

A 37-a aniversare a finisării construcției sarcofagului de la Cernobîl

 Astăzi, 14 decembrie 2023, se împlinesc 37 de ani de la finisarea construcției Sarcofagul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl. Acest eveniment marchează un moment important în istoria lichidării consecințelor catastrofei nucleare din 1986.



Sarcofagul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl este o structură izolatoare deasupra celei de-a patra unități a centralei nucleare de la Cernobîl, construită în iunie-noiembrie 1986 după explozia celui de-al patruklea bloc-reactor. A fost construit într-un timp record de 206 de zile. 90 de mii de persoane au fost implicate în construcția structurii. Construcția sarcofagului a necesitat cca. 400 de mii de metri cubi de beton și 7000 de tone de structuri metalice.

Sarcofaguul este o structură de beton și oțel care acoperă blocul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. A fost construit pentru a proteja mediul de radiațiile radioactive care încă se eliberează din reactorul avariat.


Construcția sarcofagului a fost o operațiune complexă și periculoasă. Au fost implicate mii de oameni din întreaga lume, inclusiv militari din Republica Moldova. Așa cum un sarcofag protejează un conținut prețios, construcția monumentală ce acoperă blocul 4 a fost o barieră crucială împotriva răspândirii radiațiilor. Cu această acțiune hotărâtă, oamenii au reușit să pună sub control amenințarea majoră la adresa sănătății și mediului.

În prezent, datorită gradului ridicat de avariere a vechiului sarcofag, peste acesta a fost construită o altă cupolă, care a fost denumită Confinement („Îngrădire”). Noul obiect este o structură de oțel cu o înălțime de 110 m, cântărind 36,2 mii tone, sub care se află vechiul sarcofag și structurile auxiliare. Noul sarcofag a fost pus în funcțiune pe 10 iulie 2019.




Reprezentanții Centrului militar al mun.Chișinău au participat astăzi la ceremonia organizată de către Uniunea Cernobîl din Moldova la Complexul memorial dedicat Victimilor catastrofei de la Cernobîl. La ceremonie au participat conducerea Armatei Naționale, precum și reprezentanții administrației publice centrale și locale.













În concluzie, aniversarea a 37 de ani de la finalizarea sarcofagului aduce în prim-plan nu doar amintirea unei tragedii, ci și admirarea pentru eforturile colective depuse în lichidarea consecințelor. Asemenea unei echipe bine pregătite, armata și administrația au jucat un rol esențial în asigurarea securității și reconstrucției. Astfel de evenimente nu doar ne amintesc de vulnerabilitatea umană, ci și de reziliența colectivă în fața unor provocări extraordinare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu