Logoul centrului militar

Logoul centrului militar

luni, 15 ianuarie 2024

Veteran de război omagiat la vârsta de 102 ani

 Astăzi, locotenent major (rtr) Vladimir Ivan Filandin, participant la acțiunile de luptă din cel de-Al Doilea Război Mondial, a sărbătorit impresionanta vârstă de 102 ani.

Evenimentul a fost onorat de prezența reprezentaților Centrului militar al municipiului Chișinău, alături de elevii Liceului Teoretic "Nicolae Milescu Spătarul".

Întâlnirea a fost plină de emoție și învățăminte.

Domnul Vladimir Filandin ne-a primit cu bucurie în căminul său, oferindu-ne autentice lecții de viață și istorie. Domnul Vladimir Filandin este decorat cu numeroase distincții: Ordinul ,,Steaua Roșie”, medaliile „Pentru Vitejie”, „Meritul Militar”, „Pentru capturarea Berlinului”, „Pentru Victoria Asupra Germaniei”, precum și cel mai înalt ordin al Republicii Moldova - ,,Ordinul Republicii”.

Din partea conducerii Centrului militar al municipiului Chișinău domnul Vladimir Filandin a primit caldele felicitări cu ocazia aniversării 102 ani de la naștere.

La fel dumnealui i-au fost înmânate Medalia Jubiliară  ,,Crucea Comemorativă Războiul al Doilea Mondial” și DIPLOMA ,,în semn de recunoașterea meritelor militare, contribuția adusă la educația militaro-patriotică a tineretului și cu ocazia împlinirii a 102-a aniversare”.





Cu modestie și înțelepciune, modelat de idealuri înalte și dragoste de țară, el a împărtășit amintiri ale momentelor cruciale din cel de-Al Doilea Război Mondial. Povestea sa de viață este una impresionantă și este un exemplu pentru noi toți.


Domnul Vladimir Filandin a trecut prin luptă din iunie 1941 până în mai 1945. Tânărul soldat, ulterior avansat în gradu de locotenent major a avut pauze în lupte numai doar din cauza rănilor fiind traumat grav de patru ori, dar Dumnezeu l-a ferit de moarte. După încheierea războiului, Vladimir Filandin s-a mutat la Chișinău, a muncit și a devenit fondatorul unei familii numeroase și prietenoase.


VIDEO: 


Domnul Vladimir Filandin ne-a primit cu mare bucurie și ne-a povestit despre viața sa, despre sacrificiile făcute pentru țară și despre importanța educației. Într-o discuție cu veteranul de război, am aflat despre secretul longevității sale și despre realizările remarcabile.

Elevii Liceului Teoretic ,,Nicolae Milescu Spătarul” i-au oferit veteranului un mic ,,medalion artistic” alcătuit din poezii și cântece, exprimându-și astfel recunoștința veteranului. 







Domnul Vladimir Filandin a fost foarte încântat de gestul elevilor și le-a transmis un mesaj de mulțumire și încurajare: „Să fiți sănătoși și să învățați foarte bine, pentru a construi o țară mai bună pentru noi toți”.



Centrul militar al municipiului Chișinău și în continuare va desfășura acțiuni educativ-patriotice și de consolidare a generațiilor, cu participarea veteranilor de război, utilizând potențialul acestora, în comun cu instituțiile de învățământ.

La mulți ani, domnule Vladimir Filandin!

Vă dorim sănătate, putere și bucurii alături de cei dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu