Logoul centrului militar

Logoul centrului militar

miercuri, 6 martie 2024

Întâlnire emoționantă la Liceul Teoretic ,,Principesa Natalia Dadiani” în cadrul Săptămânii Memoriei și Recunoștinței

 Astăzi, elevii Liceului Teoretic ,,Principesa Natalia Dadiani” au avut o experiență profundă și învățătoare, participând la o activitate militar-patriotică de întâlnire cu eroii noștri, veteranii de război. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Centrul militar al municipiului Chișinău, sub semnul Acordului de parteneriat semnat recent și cu sprijinul veteranilor din asociațiile obștești.

 

Scopurile acestei întâlniri au fost nobile și bine definite:

1. Promovarea respectului pentru sacrificiile veteranilor de război.

2. Educație civică și militar-patriotică, oferind elevilor o perspectivă autentică asupra realității războiului din 1992.

3. Încurajarea dialogului între generații pentru a înțelege mai bine trecutul și a construi un viitor mai bun.

4. Stimularea interesului pentru istorie și cetățenie activă printre elevi.

 

La eveniment au fost prezenți eroi adevărați, veterani de război care au participat la acțiunile de luptă pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova: domnii Constantin Covrig, Ion Onila, Ghenadie Ursu, Vitalie Vascan. Din partea Centrului militar al municipiului Chișinău, a fost prezent șeful serviciului recrutare-încorporare secție administrativ-militară a sectorului Buiucani, maior Renat Vicol.

 
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, iar colonelul (r) Iurii Moisei, reprezentantul Centrului militar, a prezentat o informație detaliată despre "Istoria conflictului armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova”. Elevii au avut apoi ocazia să vizualizeze un fragment din filmul documentar "Masacrul de la Tighina".

 


Într-un moment solemn de reculegere, s-a adus omagiu celor căzuți în conflictul armat din 1992. 

Apoi fiecare veteran a împărtășit experiența personală și eroică din acțiunile de luptă, subliniind faptele vitejești ale camarazilor lor.


 






Un dialog interactiv ulterior a oferit elevilor oportunitatea de a adresa întrebări direct veteranilor. Cu generozitate, aceștia au răspuns la întrebări și au împărtășit sfaturi, mesaje de încurajare și dragoste pentru patrie și popor.

 





Cu ocazia acestei întâlniri speciale, elevii liceului au pregătit și prezentat un medalion literar-muzical sub genericul ,,Istoria în versuri”, dedicat memoriei eroilor.

 



La finalul evenimentului, directorul adjunct pe instruire, domnul Vasile Gîtlan, a adus mulțumiri sincere veteranilor pentru participare și i-a invitat la liceu, subliniind importanța educației lor remarcabile în formarea tinerei generații în spirit civic și patriotic. El a subliniat că veteranii de război sunt mesagerii unei perioade cruciale în formarea statului nostru și că informația pe care o dețin este neprețuită pentru tineretul studios.

 

Ulterior elevii au înmânat veteranilor câte un buchet de flori.



Centrul militar al municipiului Chișinău se angajează să continue aceste activități educative în colaborare cu instituțiile de învățământ, implicând în continuare veterani de război pentru a transmite valori și lecții importante noii generații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu