Logoul centrului militar

Logoul centrului militar

marți, 26 martie 2024

Întâlnirea emoționantă dintre elevii de la Liceul Teoretic cu Profil Arte "Ion și Doina Aldea-Teodorovici" și veterani de război

 Astăzi, elevii de la Liceul Teoretic cu Profil Arte "Ion și Doina Aldea-Teodorovici" au avut ocazia de a fi parte a unei experiențe profunde și învățătoare, participând la o întâlnire militar-patriotică cu eroii noștri, veterani de război. Acest eveniment special a fost organizat în strânsă colaborare cu Centrul Militar al municipiului Chișinău, având la bază un acord de parteneriat semnat în data de 12 februarie 2024.

 

Scopurile acestei întâlniri au fost:

1. Promovarea respectului față de sacrificiile făcute de veteranii de război.

2. Educație civică și militar-patriotică, oferind elevilor o perspectivă autentică asupra realității războiului din 1992.

3. Încurajarea dialogului între generații pentru o mai bună înțelegere a trecutului și construirea unui viitor mai prosper.

4. Stimularea interesului pentru istorie și cetățenie activă printre tinerii elevi.

 

La acest eveniment au fost prezenți eroi adevărați, veterani de război care au luptat pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova: domnii Constantin Covrig, Andrei Vicolaș și Vitalie Vascan. Din partea Centrului Militar al municipiului Chișinău, a fost prezent comandantul interimar, locotenent-colonel Petru Stati.

 



Activitatea a debutat cu intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, urmată de cuvinte de mulțumire din partea locotenent-colonelului Petru Stati, care a apreciat implicarea activă a administrației liceului și a veteranilor în organizarea acestui eveniment. 

Colonelul (r) Iurii Moisei a prezentat apoi o informație detaliată despre "Istoria conflictului armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova", oferind elevilor o perspectivă clară asupra contextului și desfășurării evenimentelor din acea perioadă. De asemenea, elevii au avut ocazia să vizualizeze un fragment din filmul documentar "Masacrul de la Tighina".

 

Într-un moment solemn, s-a adus omagiu celor căzuți în lupta pentru apărarea integrității teritoriale și independenței țării noastre.

 Fiecare veteran a împărtășit apoi cu elevii experiențele personale și eroice din timpul acțiunilor de luptă, evidențiind faptele vitejești ale camarazilor lor.

 

Elevii liceului au oferit apoi un Medalion literar-muzical dedicat memoriei eroilor, recitând versuri și interpretând cântece patriotice dedicate păcii.

 







La finalul evenimentului, doamna Elena Mircos, profesoară de istorie, a adus mulțumiri sincere veteranilor pentru participarea lor și i-a invitat la liceu, subliniind importanța educației lor remarcabile în formarea tinerei generații în spirit civic și patriotic. În semn de recunoștință, veteranilor li s-au înmânat Diplome de Onoare din partea conducerii liceului. 





Centrul Militar al municipiului Chișinău se angajează să continue aceste activități educative în colaborare cu instituțiile de învățământ, implicând în continuare veterani de război pentru a transmite valori și lecții importante noii generații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu